Negleklip

Hvis hundens negle bliver for lange, kan det resultere i en forkert potestilling. Så hunden træder mere på neglene og ikke trædepuderne. Dette er meget ubehageligt og kan gøre ondt. Derfor er det vigtigt at holde øje med om din hunds negle er ved at blive for lange og trænger til at blive klippet.
Foruden neglene på poterne, har alle hunde (og katte) en ekstra klo, et lille stykke oppe på indersiden af forbenene. Det kaldes en ulveklo eller vildtklo og er et levn fra hundens forfader, ulvene. Nogle racer har også ulvekløer på bagbenene og enkelte endog dobbelte ulvekløer.
Disse negle bliver ikke slidt uanset hvad underlag hunden bliver luftet på. Så det er meget vigtigt at holde øje med disse og få dem klippet jævnligt. Bliver ulvekloen for lang, kan den vokse ind i hundens ben og så er det kun dyrlægen der kan klippe den.

Hvordan klipper man hundens negle

Mange hundeejere er nervøse de første gange, de skal klippe negle på deres hunde. For hvor meget skal der klippes af?
I de gennemsigtig-hvide negle er det nemt at se, hvor blodårerne (og nerverne) går til, men er det mørke eller sorte negle er det umuligt. Men det er ikke umuligt at se, hvor man skal klippe. Når blot det bliver gjort jævnligt. Hvis neglen har fået lov til at vokse sig meget lang, følger blodårerne med længere ud i neglen – og der kan derfor klippes mindre af.

Når uheldet er ude

Er man uheldig og klipper for meget af en negl på hunden, bløder det meget kraftigt. Det svarer lidt til, hvis vi har skåret os i blommen på en finger. Prøv så vidt muligt at holde hunden i ro og hold noget koldt mod neglen til blødningen stopper. Alternativt kan man købe forskellige midler, der virker koagulerende på blodet. Altså stopper blødningen. Det mest effektive er i pulverform.

Hvem tilbyder negleklip

Har man ikke mod på selv at klippe hundens kløer, kan din hundefrisør eller dyrlægen altid hjælpe. Der er mange hunde, der ikke er glade for at få klippet kløer. De kan ikke lide lyden af neglesaksen eller fornemmelsen af neglen, der bliver klemt lidt sammen lige før den bliver klippet af. Eller måske har den været uheldig og har fået klippet for meget af en negl engang. Det kan de desværre godt huske.

Start tidligt

Allerede fra din hund er hvalp og lige kommet hjem.
Træn med hvalpen at du gerne må se dens poter, holde dem og røre dem. Klip spidsen af neglene. Bare en lille smule, så den lille hvalp vænner sig til det. Jo mere du kan vænne hvalpen til, jo nemmere bliver det når den bliver ældre og større.

Det samme gælder at kigge på dens tænder – løft læberne og kig på tænderne. Husk altid at rose din hund, når den gør noget rigtigt og giv den gerne godbidder eller yndlingslegetøjet, til at understrege, at den gør noget rigtigt godt.