Trimning og trimmeracer

Ruhårede hunde blev oprindeligt avlet til jagt.

Den ruhårede, stride pels var nem at holde, da den ikke krævede megen pleje. Hunden behøvede ikke at blive børstet jævnligt for at udrede filtrer, den skulle ikke i bad, da den stride pels var selvrensende og meget vejrbestandig. Når hundene var på jagt løb de gennem krat og underskov, hvor de døde hår blev “trimmet” af.

Trimmeracer

Af trimmehunde eller de ruhårede racer kan nævnes de ruhårede gravhunde og hønsehunde, samt flere terriere (bl.a. airedale terrier, australsk terrier, border terrier, cairn terrier, fox terrier, jack russel terrier, schnauzer, skotsk terrier og west highland white terrier).

pet-bowl

Hvorfor er det vigtigt?

I dag er det de færreste ruhårede hunde, der bliver brugt til jagt, men i stedet som kæledyr og/eller til udstilling og avl.
For at bevare deres specielle ruhårede pelsstruktur, skal hundene trimmes.
Det vil sige, at man hjælper hunden af med de døde hår ved en trimning. Når man børster en hund med almindelig glat pels, fjernes underulden, som er den pels der fældes ved disse racer. Hos den ruhårede hund er det overpelsen (dækhårene), der med jævne mellemrum skal trimmes, ved at man rykker de døde hår af. Det lyder voldsomt, men det er ikke noget der gør ondt på hunden, da det er døde hår, der fjernes.


Trimmer man ikke den ruhårede hund, kan det, foruden at give en kedelig pels at se på, give hunden forskellige hudirritationer, som f.eks. eksem.

pet-bowl

Fuld trim eller mellemtrim

Der findes forskellige måder at trimme på. Ved en fuld trimning fjernes al overuld, så det kun er den blødere underuld der er tilbage. Ved en mellemtrim fjernes der ikke dækhår, som ved fuld trimning.
Pelsen på hoved, ben, bryst og mave vokser hurtigere end på resten af kroppen, og det er derfor nødvendigt at tilrette med en mellemtrin. Hvis den ruhårede pels ikke trimmes, vil hunden gradvist begynde at fælde mere og mere, pelsen vil blive filtret og svær at holde og vil ikke længere give huden den optimale beskyttelse.

 

Vælger man at klippe den ruhårede pels, og ikke trimme den, vil pelsen med tiden miste noget af den stride struktur. Den bliver blødere, kan krølle mere og blive tyndere. Desuden bliver pelsen mindre isolerende og vandskyende.